Funktionär hopptävling

Vad gör en funktionär på en hopptävling?

Här hittar du kort information om de flesta funktionärssysslor vid en hopptävling. Har du ytterligare funderingar om vad någon syssla innebär får du jättegärna kontakta någon i tävlingskommittén eller tävlingsansvarig.

Du får ingen ekonomisk ersättning för att du jobbar som funktionär på en tävling men föreningen står för fika och mat. Är du med och jobbar hela dagen får du fika samt lunch. Jobbar du förmiddags- eller eftermiddagspass får du fika under ditt pass. Det är viktigt att man fyller på med energi för att orka med. Därför brukar det finnas kaffe, saft, smörgåsar och fikabröd uppdukat till alla funktionärer i café Krubban.

Före en tävling finns det mycket som ska fixas! Banan ska harvas, hinder ska byggas,  anläggningen städas, boxar ska spånas och det ska lagas mat till caféterian. Det finns alltid möjlighet att hjälpa till även om du inte kan vara funktionär på den aktuella tävlingsdagen.

Banbyggnad   

Dagen innan eller på morgonen innan en hopptävling kommer banbyggaren med sin banskiss och bygger banan till första klassen tillsammans med banchefen och ett gäng funktionärer. Det du som funktionär gör är att bära ut de bommar, hinderstöd och infångare som banbyggaren vill använda. Banbyggaren talar om var de olika hindren ska vara och så ser funktionärerna till att ta fram och bygga upp hindren. Allt hindermaterial som ska användas under tävlingsdagen bärs ut på banan och ställs i ordning som hinder även om hindret inte ska vara med i första klassen.

Samtidigt byggs också hinder till framhoppningen. Hinderstöd och bommar till ett räcke, en oxer och ett lågt hinder.

Efter tävlingen ska allt hindermaterial på tävlingsbanan och framhoppningen ska bäras tillbaka och läggas/ställas på rätt plats.

Sundsvalls RK – Ridsport
Kungsnäs 122
85591 Sundsvall

Copyright © 2022 Sundsvalls Ridklubb