Inför din ridlektion

När du rider på Sundsvalls Ridklubb har du en stående ridtid varje vecka. Lektionstiderna är upplagda så att ridgrupper på lägre nivå rider först varje dag. Lektionstiden är den tid som du har med hästen i ridhuset eller på ridbanan. Det finns ridlektioner på 30 min, 40 min och 50 min. I lektionstiden ingår att leda ut hästen/ponnyn till ridhus/ridbanan. Sitta upp och sitta av. Ta in ponnyn/hästen igen till satllen om den inte ska gå lektionen efter. Eleverna ska själva dra åt sadelgjord, sitta upp och ändra stigläder. Det tar lite tid i början men är en viktig del av utbildningen.

Upplägget för varje lektion är planerad i förväg och en terminsplanering hittar du på hemsidan. D betyder dressyr, H betyder hoppning, B betyder blandat och så kan det vara teori. Antalet teoritilllfällen är beroende av hur många lektioner det är per termin, ca. 3-4 gånger per temin.

Här kan du läsa mer om regler för ridabonnemang och priser.

Före lektionen

Ridsporten skiljer sig från andra sporter på en mycket viktig punkt. I utövar vår sport tillsammans med vår vän hästen! Det innebär att i måste ta hand om vår vän på bästa sätt. Därför har våra ridgrupper en del uppgifter kring ridlektionen. Det är tiktigt att du är på plats i god tid innan lektionen och att du har tid att stanna kvar efteråt.

Du behöver vara i stallet minst 20 minuter innan din ridlektion börjar för att hinna göra iordning hästen/ponnyn till lektionen.
Det är viktigt att du passar tiden, både för hästens skull och av hänsyn till dina ridkompisar.

För barns och hästars säkerhet ska bilar parkeras på parkeringsplatserna.
Stanna inte utanför stallen när du släpper av och hämtar utan kör till parkering. På anläggningen är hastigheten begränsad till 30 km/h.

I ponnystallet finns det ett kontor med en fönsterlucka.
Där brevud hänger en lista  med ryttarens namn och namn på ponny som denne ska rida. Rider du på storhäst hänger listan på väggen i storhäststallet.

Du har sedan ansvar för att göra ordning hästen/ponnyn inför din lektion.
Borsta, kratsa hovar, sadla och tränsa.

I respektive sadelkammare finns det en white board med alla hästars namn och deras nummer. Där hänger det utrustning och information om eventuell extra utrustning och benskydd.

När det är dags för din ridlektion leder du ut hästen/ponnyn till ridhuset till din ridlektion. På listan med hästfördelning står om du ska rida i stora eller lilla ridhuset.

Iband går hästen lektionen innan och då tar du emot hästen inne i ridhuset eller på uteridbanan.

Ordningsregler i stallet

För säkerhet och trivsel i stallet finns vissas saker vi tillsammans bör tänka på:

  • Vi går i stallet.
  • Tänk på att prata med lagom volym, hästarna har mycket god hörsel.
  • Vi är som mest två stycken inne hos en häst samtidigt. Annars blir det för rörigt för dem.

Efter lektionen

Efter din ridlektion behöver du ha tid för ta av hästen utrustningen, borsta den och kratsa hovarna. Om någon annan ska rida din häst lektionen efter så lämnar du över den och hjälper till att mocka ridhuset och plocka undan material som eventuellt har använts på lektionen.

Ju högre nivå som du rider på så kan andra sysslor tillkomma som ridgruppen ansvarar för. Som till exempel mocka i stallet eller fodra hästarna.

Försäkring

Som medlem hos oss på Sundsvalls Ridklubb så är du försäkrad genom Svenska Ridsportförbundet via Folksam, tryck på länken för att få veta mer:

Medlemsförsäkringar för Svenska Ridsportförbundet – Folksam

Sundsvalls RK – Ridsport
Kungsnäs 122
85591 Sundsvall

Copyright © 2024 Sundsvalls Ridklubb

SRK Alkohol- och Drogpolicy

Vi på SRK strävar efter en trygg och positiv miljö för alla våra medlemmar. Vi tar tydligt avstånd från användning av alkohol och droger.

Viktiga punkter:

  • Nolltolerans: Ingen alkohol vid barn- och ungdomsaktiviteter.
  • Evenemang: Ingen alkoholförsäljning, strikt kontroll vid entréer.
  • Lag och ordning: Följer alla lagar om alkoholförsäljning och marknadsföring.
  • Sponsring: Ingen alkoholrelaterad sponsring till vår barn- och ungdomsverksamhet.
  • Förebilder: Våra ledare agerar som positiva förebilder.

SRK värnar om att föräldrar ska känna sig trygga med att deras barn deltar i vår verksamhet.