Ryttarens klädsel och utrustning

Säkerheten är viktig på Sundsvalls Ridklubb. Skydda dig och ditt barn med en ordentlig utrustning. Även om våra ponnyer och hästar är snällan kan olyckan ändå hända. Lägg pengarna på den viktigaste utrustningen.

När du rider ska du använda kroppsnära klädsel och undvika bylsiga jackor och halsdukar.  Även under sommaren när det är varmt ska dina axlar vara täckta, rid inte enbart i linne. Det blir mycket fula ärr om du ramlar av och slår dig. Jackor och långärmade tröjor får inte vara försedda med kapuschong.

Hjälm

Hjälm ska bäras vid uppsutten ridning och körning på Sundsvalls Ridklubb. Hjälm finns att låna på ridskolan. Om du köper en egen hjälm tänk på att en bra ridhjälm ska passa precis och uppfylla kraven, det vill säga vara godkänd med CE-märkning och beteckningen EN 1384.

En hjälm som varit med om ett kraftigt tillbud anses vara förbrukad. Att hjälmen går sönder visar att den tog upp kraften som annars skulle ha drabbat ditt huvud. Därför ska du heller aldrig köpa en begagnad hjälm. Även om hjälmen ser hel ut på utsidan, kan det har uppstått skador som inte syns.

När du köper hjälm till dig själv eller dina barn, var noga med passformen. Hjälmen ska sitta bra, vara lagom stor och kännas bekväm. Vid användande av hjälm ska hakbandet vara knäppt, det gäller både vid avsutten och uppsutten verksamhet.

Att ha ridhjälm vid ridning är en självklarhet, men hur många tänker på att alltid ha hjälm på sig vid longering, körning, tömkörning eller löshoppning? Även här finns en risk att hästen gör en oförutsedd rörelse och du kan ha otur och bli sparkad. Använd hjälm.

Skor med klack

Att ha rätt skor på sig är lika viktigt som att använda hjälm. För både bekvämligheten och säkerheten ska du använda ridstövlar eller ridskor med klack. Ridstövlar ger bäst skydd för både fötter och ben. Skon ska ha klack för att hindra att foten glider framåt i stigbygeln och därmed riskerar att fastna.
Om du använder ridskor ska du också använda shortchaps till dina ridskor vid all ridning.

Kom ihåg att använda stigbyglar av rätt storlek. Stövlar och skor ska ha en tunnare och normalt räfflad sula. Om du har grova ridskor eller stövlar med alltför breda och grova sulor är det risk att de fastnar i stigbygeln och utgör en säkerhetsrisk.

Skyddsväst

Om du använder skyddsväst vid ridning eller körning, ska den vara CE-märkt och ha beteckningen EN 13158 Nivå 3. Passformen på västen är viktig, den ska vara bekväm och ha rätt storlek. Köp aldrig en väst att växa i. Den ger inte rätt skydd och har du riktig otur kan den göra med skada än nytta. En skyddsväst ska passa precis och får inte vara för stor eller för lång.
Vid tävling ska alla ryttare under 19 år använda skyddsväst. 

Kläder av och på

Ta aldrig på eller av dig kläder när du sitter till häst. Den kan lätt bli skrämd. Rider du i ridhus, häng inte kläderna på sargen utan häng upp dem på en krok.

Mobiltelefon

Om du rider i terrängen är det bra att ha med sig en mobiltelefon. Är olyckan framme kan du ringa efter hjälp. Att sitta till häst och tala i telefon är ett lika stort oskick som att röka till häst. Dessutom innebär det en stor säkerhetsrisk.

Tuggummi

Sitter du till häst ska du inte tugga tuggummi. Det kan fastna i halsen och du får svårt att andas.

Piercing

Piercing, örhängen eller ringar bör du inte ha när du rider, dessa utgör en olycksrisk. Uppsatt hår

Om du har ett långt hår rekommenderas att du har det uppsatt, både när du rider och när du är i stallet.

Sundsvalls RK – Ridsport
Kungsnäs 122
85591 Sundsvall

Copyright © 2024 Sundsvalls Ridklubb

SRK Alkohol- och Drogpolicy

Vi på SRK strävar efter en trygg och positiv miljö för alla våra medlemmar. Vi tar tydligt avstånd från användning av alkohol och droger.

Viktiga punkter:

  • Nolltolerans: Ingen alkohol vid barn- och ungdomsaktiviteter.
  • Evenemang: Ingen alkoholförsäljning, strikt kontroll vid entréer.
  • Lag och ordning: Följer alla lagar om alkoholförsäljning och marknadsföring.
  • Sponsring: Ingen alkoholrelaterad sponsring till vår barn- och ungdomsverksamhet.
  • Förebilder: Våra ledare agerar som positiva förebilder.

SRK värnar om att föräldrar ska känna sig trygga med att deras barn deltar i vår verksamhet.